Cinezine.se

Amerikanska actionfilmer

Om det är något folk i världen som vet hur man gör bra actionfilmer, är det amerikanerna. I Hollywood har några av världens mest framgångsrika action-franchises i filmvärldens historia producerats, och det går knappast att ta upp dem alla här. Vi tar dock upp ett litet urval, som är en minst sagt bra början om man vill kasta sig in i den fartfyllda och explosionsartade värld som är amerikanska actionfilmer.

En av de mest ikoniska actionfilmerna är till exempel Die Hard från år 1988, med Bruce Willis i huvudrollen. Willis känns idag som ett självklart val om man vill ha en actionhjälte i sin film, men när Die Hard släpptes var han en relativt okänd skådespelare. Die Hard blev hans katapult mot en actionfylld karriär. Rollen han spelar är polisen John McClane, som på en av sina lediga dagar hamnar mitt i en kupp i en skyskrapa i Los Angeles, utförd av organiserade brottslingar. Filmen har sedan dess fått fyra uppföljare, har flera gånger omnämnts som en av de bästa actionfilmerna någonsin, och har listats som den 29:e bästa filmen i världen av magasinet Empire.

En annan numera klassisk actionfilmserie är Mission: Impossible, med Tom Cruise i huvudrollen som agenten Ethan Hunt. Även om filmen fick blandad respons från kritiker, som bland annat kritiserade att filmen var ytlig och utan substans och att handlingen kändes långsökt, blev filmen den tredje bäst säljande filmen år 1996 när den släpptes, och har sedan dess gett upphov till fyra ytterligare filmer, med en femte på väg under 2018.

En actionfilm som fick mer enhälligt positiv respons från kritikerna var The Bourne Identity från 2002, den första i trilogin om Jason Bourne (spelad av Matt Damon). Denna första film av tre börjar med att Bourne vaknar upp med minnesförlust, och långsamt börjar upptäcka att han har förmågor han inte kan förklara. Under filmen uppdagas bit för bit hans verkliga identitet, med biljakter, slagsmålsscener och en och annan explosion inslängda för att höja filmens puls.

Om du drömmer om att flytta till USA för att själv försöka göra karriär som skådespelare i Hollywood, eller bara för att uppleva alla de platser du sett i actionfilmerna, ska du kontakta Crown Relocations. De kan hjälpa till med alla praktiska detaljer kring flytten, så att du kan koncentrera dig på att slipa på din improvisation inför alla auditions.