Cinezine.se

Ordna en utomhusbio

Behöver du pengar till en förening eller vill du ordna något extraordinärt för dina kompisar? Då kan det vara en bra idé att ordna en utomhusbio. Det här är ett smart sätt att kunna fixa något kul för väldigt många människor på en gång utan att behöva lägga en massa pengar på lokaler. Det går dessutom att göra på många olika sätt. Du kan till exempel bjuda in folk till din egen trädgård. Eller sätta upp en drive in-bio i skogen eller i en park.

Vad behövs

Det första du behöver är givetvis ett bra ställe att vara på. När du väl hittat en plats behöver du hitta ett bra sätt att projicera filmen på. Det kan till exempel vara en stor projektorduk eller en annan plan yta som funkar. Se alltid till att testa utrustningen innan så att du är säker på att filmen ser bra ut när du visar den.

Om ni är i skogen eller på ett annat ställe där det kommer att vara väldigt mörkt behöver du också se till att alla hittar dit och kan ta sig fram på ett säkert sätt. En bil med en extraljusramp kan vara nog för ändamålet. Parkera bara bilen och slå på extraljusrampen samt de vanliga lysena så kommer ingen snubbla över rötter eller stenar. En extraljusramp kan även användas på andra ställen med eller utan bil, vilket gör att det alltid är en bra investering.

Får jag visa film hur som helst

Om du visar film för ett slutet sällskap, det vill säga dina kompisar eller din familj, är det fritt fram att visa film på storbild hur du vill. Om du ska kommersialisera arrangemanget blir det dock lite krångligare och du bör kolla upp hur du behöver göra med rättigheter och liknande. Ta alltid kontakt med den som distribuerar filmen i Sverige innan du ordnar en visning. De kommer att kunna svara på hur du ska gå tillväga för att lagligt kunna spela upp filmen i det sammanhang du har tänkt dig. Det kan vara lite snårigt att lösa vilket gör att det oftast är lättare och billigare att visa samma film flera gånger istället för att bara köra ett tillfälle.

Glöm inte kringarrangemangen

Film är bäst med popcorn, eller andra snacks. Se till att det finns gott om möjligheter för de som kommer till din filmvisning att kunna köpa eller få olika typer av förfriskningar. Du kan till exempel hyra in en popcornmaskin. Eller varför inte en bartender som kan blanda spännande drinkar. Se också till att det finns gott om hyggligt bekväma sittplatser för alla som kommer. Om du använder din trädgård kan du till exempel ställa ut stolar, luftmadrasser och större kuddar till gästerna. Rätt planerat kan det här bli en ovanlig men väldigt lyckad tillställning.

deejay