Cinezine.se

Bra personbiografiska filmer

Biografier lockar ofta en stor publik och en anledning till detta är gissningsvis att det är något verkligt som beskrivs. Det är helt enkelt spännande och intressant att följa en känd persons liv, eftersom det allt som oftast är händelserika liv det handlar om (annars hade en filmatisering inte blivit så intressant). Oavsett om det är en känd idrottare, musiker eller politiker det handlar om finns det alltid något av intresse att ta med sig från filmen. Kanske känner vi rent utav igen oss i vissa fragment av skildringen, det vill säga i en särskild livssituation där vi identifierar oss med en viss tillvaro. En filmskapare har lyckats när denne har gjort någon form av avtryck med sitt verk. Hursomhelst finns det många filmer som baseras på en känd persons liv och några av dessa ska vi kort presentera nedan.

Chaplin (1992)

Vad passar väl bättre än att börja med en film om en filmmakare? Charlie Chaplin var en mycket omtyckt komiker, känd från de stumfilmer som drog storpublik på den tid när det begav sig. Här spelas Chaplin av Robert Downey Jr. och faktiskt spelar Charlie Chaplins riktiga dotter (Geraldine) hans mamma. I filmen får man följa Chaplin från barndomen ända fram till hans sista framträdande i TV.

A Beautiful Mind (2001)

Den här filmen följer den autistiske matematikern John Nash på en resa genom hans turbulenta liv. Nash var bland annat inbillningssjuk, vilket illustreras på ett bra sätt i filmen. Den har mycket själ och hjärta och är otroligt sevärd.

Ray (2004)

Filmen handlar om den legendariske r’n’b’-musikern Ray Charles och hur han sedermera kom att bli känd. Ray blev blind vid sju års ålder under sin uppväxt i den amerikanska södern, men lyckades trots detta bli en riktig stjärna på kändishimlen. Huvudrollen spelas av Jamie Foxx och vi hittar också Kerry Washington och Regina King i rollistan. Filmen är ett måste för fans av Ray’s musik.

The Queen (2006)

En biografi om en viktig regent i världshistorien; Storbritanniens drottning Elizabeth. Drottningen spelas här av Helen Mirren som gör en strålande rolltolkning. Handlingen kretsar kring prinsessan Dianas plötsliga bortgång och kungafamiljens sätt att hantera detta trauma. The Duke of Edinburgh spelas av James Cromwell, känd från en lång rad storfilmer. I rollistan hittar vi också Alex Jennings, som spelar prins Charles, samt Roger Allam.

deejay