Cinezine.se

Hårdrock på film

 

Hårdrock och Heavy Metal är i sig ganska action-fyllda musikstilar som fungerar i många situationer i filmernas värld. Den här sortens musik passar exempelvis utmärkt i scener som när ett motorcykelgäng rullar in i en stad, eller överhuvudtaget i samband med någon riktigt “tuff” händelse.

Hårdrock kan förstås också utgöra huvudtemat i filmer och det finns ett antal filmer som handlar om, eller i någon omfattning kretsar kring, just denna genre. En av dessa filmer är Rock Star, med Mark Wahlberg i huvudrollen. Filmen handlar om ett påhittat, känt hårdrocksband vid namn Steel Dragon. Izzy, Mark Wahlbergs rollfigur, avgudar detta band och har ett eget band tillägnat sina idoler. Efter att ha fått sparken från detta band blir han uppringd utav en av medlemmarna i Steel Dragon som vill att han ska komma på audition. Steel Dragon har nämligen precis sparkat sin sångare och behöver nu en ny frontman. Izzy kommer naturligtvis på denna audition, blir ny sångare i Steel Dragon och påbörjar därmed en livsomvälvande resa.

Rock Star är en film som handlar om att följa sina drömmar och är en feelgood-film på flera sätt. Soundtracket är riktigt bra och det imaginära bandet Steel Dragon, som bland annat består av Jeff Pilson från Dokken och Zakk Wylde från Ozzy Osbourne, har gjort några riktigt bra låtar som man får höra i filmen.

Komedin Wayne’s World är mer en parodi på hårdrocken och dess livsstil. Oavsett vad man anser om detta är det en riktigt härlig och rolig film som bjuder på många skratt. Huvudpersonerna Wayne och Garth (Mike Myers och Dana Carvey) får bland annat i samband med en konsert träffa Alice Cooper i egen hög person. Wayne’s World fick ett par år senare en uppföljare som tyvärr kändes lite blekare än den första filmen.

deejay