Cinezine.se

Filmer om andra världskriget

Få historiska skeenden har förekommit så mycket i film – både dokumentärer och spelfilmer – som andra världskriget. Händelserna mellan 1939 och 1945, och de som ledde upp till kriget liksom det som skedde efter kriget, har skildrats ur nästan alla tänkbara perspektiv, och det är inte konstigt att det är en historisk period som fascinerar filmskapare såväl som publik, eftersom den hade så stor påverkan på så många människoöden.

En verklig klassiker inom ”genren” är Schindler’s List från 1993, regisserad av Steven Spielberg. Filmen är baserad på boken Schindlers ark av Thomas Keneally, och skildrar den verkliga historien om den tyska affärsmannen Oskar Schindler, som genom att låta runt 1 200 judar arbeta i hans fabriker räddar dem från koncentrationslägren. Filmen är slående inte bara berättelsemässigt utan även visuellt, då den är filmad helt i svartvitt med undantag från en liten flickas kappa, som har fått förbli röd.

En annan film som skildrar kriget från offrens synvinkel är The Pianist från 2002, regisserad av Roman Polanski. I denna film får man följa pianistvirtuosen och juden Wladyslaw Szpilman, som bor i Warszawa när nazisterna invaderar och börjar inskränka judarnas rättigheter.

Det finns självklart även en uppsjö filmer som skildrar själva kriget, till exempel Das Boot från 1981, regisserad av Wolfgang Petersen. Filmen handlar om besättningen på en tysk ubåt vars uppdrag är att attackera en brittisk fartygskonvoj, och skildrar de vedermödor (både fysiska och psykiska) som livet på en ubåt och krig innebär.

Många filmer utgår också från den man som kan ses som själva roten till andra världskriget, Adolf Hitler. Den som har fått kanske allra mest uppmärksamhet är Undergången, eller Der Untergang, som den heter på sitt tyska originalspråk. Filmen är regisserad av Oliver Hirschbiegel, och följer Hitler under krigets slutperiod, nere i bunkern.

Oavsett vilken av dessa filmer man ser, är det viktigt att man sitter bekvämt för att man verkligen ska kunna försjunka i filmens historia. Den perfekta sittmöbeln för en filmkväll är en fatboy, som formar sig efter kroppen och som man helt sonika kan sjunka ned i. Du kan köpa den på bland annat Sleepo.se.

deejay