Cinezine.se

Science fiction-filmer

Även om termen ”science fiction” till en början omfattade all form av vetenskaplig spekulation, det vill säga filmer eller böcker vars handling baserade sig på vetenskap som inte fanns i verkligheten, har termen på senare år kommit att bli allt mer synonym med ”rymdfilmer”. Kanske beror det på att det har kommit en mängd filmer som utspelar sig i just rymden på bara några få år.

En av dem är till exempel Interstellar från år 2014. Filmen regisserades av Christopher Nolan, och utspelar sig i en framtid där Jorden håller på att dö ut, och människan ger sig ut i yttre rymden för att hitta en ny hemplanet. Detta sker genom att en grupp astronauter skickas genom ett maskhål, och således gör en interstellär resa som går genom både rum och tid. Huvudrollerna spelas av bland annat Matthew McConaughey och Anne Hathaway.

En rymdfilm som ligger lite närmare verkligheten är The Martian, som handlar om en bemannad rymdexpedition till Mars – något som kanske inte ligger allt för långt bort i människans framtid. Just denna rymdexpedition går dock fel, eftersom en av astronauterna blir kvarlämnad på Mars efter en olycka, och tvingas kämpa för att överleva tills han kan bli hämtad igen. Filmen hade premiär år 2015 och regisserades av Ridley Scott, och i huvudrollen figurerar Matt Damon som den strandsatte astronauten Mark Watney.

En annan film som går ut på att man ska överleva en olycka i rymden är Gravity från år 2013, regisserad av Alfonso Cuarón. I filmen får man följa astronauten Matt Kowalski och medicinteknikern Ryan Stone på ett uppdrag i yttre rymden. Deras uppdrag förändras dock efter att deras skyttel förstörs; efter det handlar det bara om att överleva. I rollerna syns bland annat Sandra Bullock och George Clooney.

Något som verkligen kan förhöja upplevelsen av filmer som dessa är att se dem utomhus sent på kvällen, när man kan se stjärnhimlen ovanför bioduken och således kan beskåda den verkliga rymden samtidigt som man tittar på händelser i rymden på vita duken. Ett tips är därför att spana in eventuella evenemang i parker i ens område för att se om de anordnar utomhusbio någon kväll, och eventuellt till och med visar en film som utspelar sig i rymden. Om man inte har möjlighet att gå på utomhusbio kan man försöka ordna det näst bästa alternativet hemma i sitt uterum, genom att sätta upp en projektorduk där, och titta upp på stjärnorna genom glastaket.

deejay