Cinezine.se

Svensk filmproduktion och svenska skådespelare

Hollywood må dominera filmmarknaden – men även Sverige är ett land att räkna med! Det finns flera svenska skådespelare som har medverkat i några av de största filmerna och serierna och även vunnit flera av de finaste internationella priserna.

Alicia Vikander, Alexander Skarsgård och Joel Kinnaman är några av de svenskar som under de senaste åren gjort internationell succé. Den senaste Tomb Raider filmens ledande skådespelerska var till exempel Alicia Vikander. Hon fick även en Oscar. Hon kammade hem det finaste internationella filmpriset för sin roll i filmen The Danish Girl, i vilken hon spelade tillsammans med Eddie Redmayne. Alicia Vikander vann då priset för bästa kvinnliga biroll. Det var första gången sedan 1975 då en svensk skådespelare vann en Oscar.

Alexander Skarsgård gjorde succé i den flera säsonger långa HBO-serien “True Blood”, då han spelade vampyren Eric Northman. Sedan dess har han bland annat spelat huvudrollen i den stora filmproduktionen Tarzan.

Familjen Skarsgård är välkänd på den internationella scenen. Framförallt är det Stellan Skarsgård, Alexander Skarsgårds pappa, som har burit familjens fana under flera år. Stellan Skarsgård har varit del av filmproduktion filmproduktion på svensk och internationell nivå sedan 1980-talet. Hans repertoar är bred: han har stått på scen på svenska Dramaten men även agerat i många olika typer av filmproduktioner i Sverige och internationell. Bland annat spelade han nu senast i filmen Mamma Mia Here we go again. Här får tittarna bland annat höra Skarsgård sjunga.

Men familjen Skarsgårds internationella skådespelarsuccéer tar inte slut med pappa Stellan och sonen Alexander. Även den äldre sonen Gustaf Skarsgård har stått sig internationellt, framförallt i tv-serien Vikings. Och även den yngre sonen Bill Skarsgård har slagit sig in på den internationella filmarenan. Han har till exempel spelat en av huvudrollerna i Netflixproduktionen Hemlock Grove.

Joel Kinnaman har även han spelat i flera internationella filmer som har prisats. Han har bland annat spelat i filmen Suicide Squad tillsammans med andra skådespelare som Will Smith och Jared Letho. Dessutom hade han huvudrollen i de svenska filmerna Snabba Cash, som sedermera kom att bli internationella succéer under namnet Easy Money. Nu senast hade Kinnaman huvudrollen i Netflixdramat och Sci-fi serien Altered Carbon.

Men det är inte enbart den yngre generationen som slagit sig igenom den internationella hårda konkurrensen, utan det finns även flera svenska legender. Ingrid Bergman må vara en av de allra mest kända svenska skådespelarna. Hon levde och agerade på scen under mitten av 1900-talet och medverkade då i flera filmer som Cascablanca i vilken hon spelade mot Humphrey Bogart. Ingrid Bergman är även en av de skådespelare som har fått allra flest Oscars för sin prestation inom film, men tog även emot flera andra priser som till exempel fyra priser från Golden Globe.

deejay