Cinezine.se

5 inspirerande filmer om företag

Det främsta syftet med filmer är förstås att underhålla, men rätt filmer kan också fungera som inspiration. Inte minst om det är så att man funderar på att starta eget. I den andan ska vi i det här inlägget därför lista några av de bästa filmerna som på ett eller annat sätt kretsar kring hur det är att starta företag eller kämpa i motvind mot vad som känns som oövervinnerliga odds.

Om det vore så enkelt att det enda vi behövde för att starta eget var lite inspiration. Det är i och för sig nästan så enkelt, men det är också bra att veta att man har tillgång till kapital. Hos capcito.com kan du hitta finansiella tjänster anpassade för små och medelstora företag. Du kan ansöka om alla med hjälp av BankID och får ett erbjudande inom några minuter. Tjänsterna inkluderar företagslån med fördelaktiga räntor, factoring med snabba utbetalningstider och belåning av fakturor utan bindningstid.

The Social Network (2010)

Filmen som ger oss en inblick i hur det gick till att skapa ett av de senaste 20 årens absolut mest framgångsrika företag: Facebook. Huvudrollen som Mark Zuckerberg spelas med bravur av Jesse Eisenberg som mer än väl bär upp utmaningen med att spela en nu levande person. Du må hata eller älska Facebook, men det går inte att förneka att Zuckerberg en gång i tiden var världens yngsta miljardär – helt på egna meriter.

Joy (2015)

Joy är en verklighetsbaserad film som handlar om Joy Mangano som uppfann Huggable Hangers och Miracle Mop. Filmen kretsar kring hur hon var tvungen att övervinna stora personliga utmaningar samtidigt som hon lyckades ta patent på mer än 100 olika uppfinningar. Huvudrollen spelas av den oscarbelönade skådespelaren Jennifer Lawrence.

Wolf of Wall Street (2014)

Ännu en sann historia om en verklig entreprenör, den här gången kanske i betydligt mindre smickrande dager än i filmerna hittills på den här listan. Wolf of Wall Street handlar om Jordan Belfort, en av Wall Streets mest välkända svindlare någonsin. Regissören Martin Scorseses mästerliga rulle bör knappast fungera som inspiration, snarare ett varnande exempel.

Erin Brokovich (2000)

Med Julia Roberts i rollen som entreprenören Erin Brokovich är detta, liksom Joy, också en inspirerande historia om att aldrig ge upp, även om oddsen ibland verkar vara emot en.

The Founder (2016)

Richard och Maurice McDonald är grundarna av ett av tidernas mest framgångsrika företag: McDonalds. I filmen The Founder för vi följa deras berättelse från första restaurangen till det franchise som nu finns i tusentals städer över hela världen. Filmen visar hur en relativt enkel idé kan bära hela vägen till makalösa framgångar. Sälj en vara för ett bra pris, skapa en varumärkesidentitet och med lite tur kommer framgångarna med tiden.

deejay