Cinezine.se

Bowling i film

Bowling är en sport med lång historia, och har dessutom den fördelen att det är en mycket social sport – man kan sitta och samtala med sina vänner under en spelomgång utan att spelet störs. Kanske är det av den anledningen som bowling ofta förekommer i film, både i större och mindre utsträckning.

En film vars handling kretsar runt bowling är till exempel Kingpin från år 1996. Det är en sportkomedi regisserad av bröderna Farrelly, med bland andra Woody Harrelson, Bill Murray, Vanessa Angel och Randy Quaid i rollerna. I filmen får tittarna följa Harrelson som en alkoholiserad före detta professionell bowlingspelare, som genom en serie händelser blir manager för en lovande talang: en ung man som är amish. Filmen är kanske inte den mest rättvisa avbildningen av bowling som sport och av kulturen runt den, och den fick blandad kritik när den kom ut, men om man mest är ute efter en smårolig film med anknytning till bowling är Kingpin ett säkert val.

En annan komedi med bowlinginslag är The Big Lebowski från 1998, som regisserades av bröderna Coen. I rollerna kunde man se bland annat Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore och Steve Buscemi, där Bridges spelar huvudrollen som ”The Dude” Lebowski. Bowling förekommer i filmen framförallt genom att The Dude har ett gäng polare som tycker om att spela bowling tillsammans, något de gör både i början och slutet av filmen. Allt det som händer däremellan har mycket lite eller ingenting med bowling att göra, men är ändå mycket underhållande och helt galet. Filmen fick både positiv och negativ kritik när den släpptes, och var ett misslyckande när det gällde biljettintäkter, men med tiden har The Big Lebowski blivit något av en kultfilm som har en stor skara fans.

En betydligt mer allvarlig film är Bowling for Columbine av Michael Moore. Trots att filmen har ordet ”bowling” i titeln, handlar den inte alls om bowling, utan om den skolskjutning som skedde i Columbine i USA år 1999. Filmen i sig är från 2002. Filmen innehåller dock flera referenser till bowling, och anledningen bakom titeln är den historia som till en början cirkulerade kring fallet med skolskjutningen, som gick ut på att de två skyttarna, Eric Harris och Dylan Klebold, skulle ha närvarat vid en bowlinglektion i skolans regi klockan 6 på morgonen samma dag som skolskjutningen skedde. Detta visade sig senare inte vara sant, då de två eleverna var frånvarande den dagen, men bowlingen återkommer i filmen då Moore frågar ut andra elever vid skolan, och det visar sig att de två skyttarna tog bowlinglektioner istället för idrottslektioner i skolan. Moore gräver i frågeställningen huruvida detta förstärkte deras isolering från resten av skolans elever, och om det kan ha varit en bidragande faktor till skolskjutningen.

Om du tycker om att spela bowling i verkligheten lika mycket som du tycker om att se det på film, är O’Learys i Kista rätt ställe för dig. Där kan du i äkta The Dude-anda hänga med dina vänner och äta god mat, samtidigt som du spelar en runda bowling.

deejay