Cinezine.se

Filmen Braveheart

IMDb är en stor källa för att få reda på om vilka skådespelare som de har spelat i, eller vilka filmer eller serier som har lanserats på filmduken eller på tv. Filmen Braveheart som Mel Gibson spelar huvudrollen har nog de flesta sett. Där man får följa William Wallace och hans följeslagare öden när de gör revolt mot Kung Edvard den I av England. I den precis som det förekommer i de flesta filmer och serier, är att det görs misstag på ett eller annat sätt. Som bland annat att en person har felaktiga kläder eller kommer med i bild. Eller att det används föremål som inte ens fanns och förekom från den tiden under tidperioden som filmen eller serien utspelar sig från. IMDb har en särskild lista där dessa saker tas upp och då får läsaren reda på vad det finns för bakgrund och så vidare när det gäller misstaget som finns med i filmen eller serien. I Braveheart finns det några misstag som du inte kunde tro att det var en blunder från början.

Blunders och misstag

I filmen Braveheart så finns det ett antal olika blunders. IMDb listar misstagen i filmen och det är en mycket spännande läsning. Ett bra exempel på vad det gjorde för en blunder i Braveheart, var att de använde sig av tomater. Scenen då Wallace (Mel Gibson) leds till sin avrättning kastas det frukt och grönsaker på honom, då bland annat tomater. Det roliga är att tomater introducerade först 200 år senare efter hans död i Europa. Tomaterna kom ursprungligen från Amerika. Ett annat spännande misstag är att under Williams fars begravning, som skedde runt 1280, spelades det säckpipa. Det var föst under 1300-talet säckpiporna gjorde sitt intåg till Skottland och då i en enklare form. Dessutom så säger Wallace onkel att det “spelas fredlösa toner på en fredslös säckpipa”. Vilket är helt fel eftersom det var först 1745 som det förbjöds att spela på säckpipa, som var ett instrument för krig, i Skottland. Vilket innbär alltså 250 år efter det år som filmen utspelar sig. Dessa var några av de blunders som utspelar sig i filmen Braveheart.

Klavertramp och fadäser

Filmen Braveheart är inget undantag där det görs misstag eller blunders, utan det förekommer lite var stan och det gäller bara att vara vaken för att kunna upptäcka dessa, Det är alltid roligt att för en stund luta sig tillbaka i skinnsoffor eller fåtöljer, för att titta eller läsa om olika blunders, som har gjort på den vita duken eller på tv:n. IMDb är bara en av få som tar upp denna aspekt och det finns åtskilliga andra källor runt om i cyber spacen. Dessutom kan det ibland behövas att se en film eller serie mer än en gång, innan du hittar något som inte stämmer överens med den era handlingen utspelar sig i. Eller att du hittar en person eller föremål med mera, som inte ska vara med på bild. Det kan vara riktigt roligt att läsa sig till fakta eller se dessa fadäser och klavertramp. Vilket gör att du dels lär dig en massa rolig fakta, men framför allt har riktigt kul en stund!

deejay