Cinezine.se

Vampyrer i filmens värld

 

Vampyrer har alltid fascinerat människan, både i romanform och på bioduken. Det är något suggestivt med detta väsen; en hypnotisk kraft som spelar på människans rädsla för det okända. Samtidigt är det något riktigt skrämmande över män och kvinnor som kommer tillbaka helt förändrade efter sin död. Detta har man tagit fasta på, till en början i bokform men framförallt i en rad olika filmer genom åren.

De insatta känner till klassikern Nosferatu; ett mästerverk som hade premiär så tidigt som i början av 1920-talet. Nosferatu är en stumfilm och i huvudrollen ser man skådespelaren Max Shreck som vampyren. Filmen är en visuell fest för ögat där man på ett mycket effektivt sätt lyckas bygga upp spänning genom ett suggestivt användande av skuggor. Ungefär tio år senare kom en serie filmer där karaktären Dracula för första gången gjorde entré gestaltad av ungraren Bela Lugosi. Namnet Dracula var inte tillåtet vid inspelningen av Nosferatu då hustrun till författaren Bram Stoker (upphovsmannen till romanen Dracula utgiven i slutet av 1800-talet) satte sig på tvären. Bela Lugosi gjorde emellertid en alldeles utmärkt tolkning av sin rollfigur och filmerna gjorde succé.

Nu dröjde det ända till slutet av 1950-talet innan vampyrfilmen skulle få ett nytt uppsving. Brittiska filmbolaget Hammer Horror lanserade då en rad vampyrfilmer, återigen med Dracula som rollfigur, som den här gången spelades av Christopher Lee. Dessa filmer blev mycket populära och var mycket mer grafiska än vad de tidigare filmerna varit – detta mycket tack vare att de var inspelade i färg. Den allra sista filmen i serien kom 1974 och vid det här laget kan man anta att filmbolaget tyckte att storyn började bli urvattnad. Hammer Horror gjorde också andra vampyrfilmer, bland annat en trilogi som man kallade The Karnstein Trilogy som i stort baserades på romanen Carmilla.

Filmerna nämnda ovan har inspirerade ett stort antal filmmakare till att göra sina egna tolkningar på temat. Som alltid finns det både bra och mindre bra filmer i denna genre. Tyska Werner Herzog gjorde 1979 sin egen version av klassikern Nosferatu med den skicklige skådespelaren Klaus Kinski i huvudrollen. Dracula har återuppstått i många olika skepnader, där Coppolas film Bram Stoker’s Dracula från 1992 förtjänar ett speciellt omnämnande. I denna version ser vi många kända ansikten, bland andra Keanu Reaves, Gary Oldman, Winona Ryder och Anthony Hopkins. Tom Cruise och Brad Pitt gjorde också minnesvärda rolltolkningar i En vampyrs bekännelser, baserad på den populära romanen skriven av Anne Rice. I samma film ser man också en ung Kirsten Dunst.

Skräckmästaren Stephen King’s roman Salem’s Lot har filmatiserats två gånger. I den här storyn flyttar en vampyr och hans medhjälpare till en liten stad i Maine, där folk snart börjar försvinna. Vampyrer fortsätter att fascinera och vi kommer säkert få se fler blivande klassiker med tiden.

deejay