Cinezine.se

Olika typer av film

En konstform som utgörs av rörlig bild, ofta i kombination med ljud, är det vi kallar film. När ordet film nämns kommer nog de flesta att tänka på spelfilmer, såsom Pulp Fiction, Braveheart och Djävulen bär Prada. Men film är mycket mer än så och jag ska nu berätta om de olika typerna av film.

Spelfilm

När man talar om spelfilm så talar man om filmer som är baserade på manuskript, vilket är ett skriftligt underlag som innehåller scenanvisningar och repliker. Ett manuskript kan vara skrivet av en person men också av ett flertal personer. Regissören är den som är högsta hönset under filminspelningen och ansvarar för den konstnärliga processen. Några kända regissörer är Steven Spielberg, David Fincher och Ridley Scott. En film består av skådespelare som läser upp sina repliker på ett övertygande sätt och agerar enligt scenanvisningarna. Några stora skådespelare är Leonardo DiCaprio, Meryl Streep och Brad Pitt. Spelfilmer kan vara i olika genrer såsom skräck, romantik, drama och komedi.

Reklamfilm och företagsfilm

Reklamfilm är något som många människor ogillar, då det innebär ett avbrott i deras tv-tittande. Med reklamfilm avses reklam som är i form av rörlig bild. Reklamfilmer kan ha olika längd men brukar vara korta för att hålla kostnaden låg. Syftet med reklamfilmer är att få dig att vilja betala för en produkt eller tjänst. För att reklamer ska vara så minnesvärda som möjligt innehåller de ofta sånger, komiska inslag och känslomässiga scener.

En företagsfilm är en kort film vars syfte är att på ett enkelt sätt förklara en idé, tjänst, eller produkt, ofta genom animation. Detta hjälper ditt företag att nå ut med det ni vill nå ut med till den målgrupp ni vill nå ut till. Genom filmen får ni också chansen att visa företagets personlighet genom att bland annat sätta de anställda i fokus. På så sätt kan ni alltså ändra synen på ert företag genom att visa upp det ifrån en ny sida.

Animerad film

Animerad film är film som inte innehåller riktiga människor, djur eller miljöer, utan är skapad med animering. Animerad film kan delas in i tre olika typer. En av dessa är datoranimerad film, vilket inkluderar filmer som Toy Story, Shrek och Frozen. En annan typ är stop motion-animerad film vilket är filmer såsom Shaun The Sheep Movie, Corpse Bride och Frankenweenie. Den sista av de olika typerna är tecknad film, eller 2D animation, vilket Snövit och de sju dvärgarna, Järnjätten och Spirited Away är exempel på.

Dokumentärfilm

En dokumentärfilm är en film vars syfte är att visa upp verkligheten. I en dokumentärfilm skildras alltså saker som dom är utan direktiv från filmskaparna. Dokumentärer kan handla om många olika saker. Exempelvis så finns det dokumentärer om olika kändisar som bland annat Miss Americana om Taylor Swift, Cobain: Montage of Heck om Kurt Cobain och Amy om Amy Winehouse. Några andra vanliga teman inom dokumentärfilmer är historia, vetenskap och true crime.

deejay